Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Bonsai stiliai

Klasikinis vertikalus bonsai stilius

Klasikinis vertikalus bonsai stilius (Chokkan) – tai vienakamienių bonsai (bonsų) rūšies stilius, pasižymintis tvirtu ir vertikaliu medžio kamienu.

Šis stilius laikytinas klasikiniu, kadangi laikoma, kad būtent iš šio stiliaus buvo pradėti formuoti kiti bonsai medelių stiliai. Šiam stiliui būdinga smailėjanti medžio viršūnė, vizualiai atskirtos šakos. Artėjant prie viršūnės medelio šakos plonėja, trumpėja ir tankėja. Pati viršūnė formuojama iš vienos šakos.
Paviršinės šaknys

Yra nusistovėjusi taisyklė, kad pirmosios šakos formuojamos ties 1/3 (kartais ¼) medelio aukščiu. Tiesa, kai kurie bonsai meistrai, kaip Walter Pall, teigia, kad bet koks taisyklių laikymasis nėra būtinas, tol kol medelis atrodo natūraliai bei vizualiai patraukliai. Priešingai, nei kitų stilių bonsai, šio klasikinio stiliaus žemės paviršius dažniausiai vertikalus - neformuojamas žemės kalnelis, taip vizualiai dėmesys koncentruojamas į medelio paviršines šaknis. Tvirtoms šaknims tenka vienas iš svarbiausių funkcijų – pabrėžti tvirtą ir subrendusį bonsai kamieną.
Stiliaus schema

Siekiant pabrėžti medelio amžių, galima formuoti negyvas šakas (jin). Jin gali būti panaudota iš vienos ar kelių šoninių šakų ar tikai iš viršūnės. Jin sukuria iliuzija, kad medelis turėjo kovoti už savo išgyvenimą. Šios technikos naudojimas reikalauja įgūdžių bei žinių, todėl pradedantiesiems bonsai entuziastas šios technikos panaudojimas yra tikras iššūkis.
Šiam stiliui labiausiai tinka:
  • Pelkinis kiparisas (dvieilis taksodis ;Taxodium distichum);
  • Pušys;
  • Kadagiai (Juniperus rigida)
  • Japoninė kriptomerija (Cryptomeria japonica) ir kt.;
Medeliai dažniausiai sodinimai į mažai ornamentų turinčius stačiakampio formos indus (vazonus, konteinerius) išdažytais matiniais dažai - žemės tono rudos (raudonos) arba pilkos spalvos.

2 komentarai:

  1. LABA DIENA ,NOREJAU PASITEIRAUTI APIE ZYDINCIUS ,,BONZAI,,MEDELIUS ! TURIU DABAR SESIU MEDELIU SEKLELES IR BIJAU ,KAD NEGERAI JAS PASODINSIU AR KA ! ESU PRADEDANCIOJI ,TAI NORECIAU DAUGIAU INFORMACIJOS ,BET TIK APIE ZYDINCIUS ,NES SPYGLIUOCIAI IR LAPUOCIAI VIEN MAN NELABAI ! MANO EMAILAS: DAVYAST@GOOGLEMAIL.COM ,JEIGU JUS LABAI NESUTRUKDYSIU ,LAUKSIU JUSU PATARIMU! ACIU IS KARTO!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirmiausiai nerasykit didziosiomis raidemis, nes sunku skaityti :)

      Kitas dalykas viskas priklauso nuo to ka ketinate sodinti - rusies. O zydintys bonsai medeliai gali buti ir tos pacios vysions ir kt. Taip kad reikia zinoti tiksliai kas per seklos.

      Ir galiausiai as tik uzsiimu laisvalaikiu, taip kad ir pats dar daug ko galiu nezinoti, bet padesiu jei kuo galesiu ;)

      Panaikinti