Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Bonsai stiliai

Neformaliai vertikalus bonsai stilius

Neformaliai vertikalus bonsai stilius (Moyogi) - tai vienakamienių bonsai (bonsų) medelių stilius, pasižymintis vertikaliu kamienu, bet priešingai nei klasikinis vertikalus bonsai stilius, šio stiliaus bonsai kamienas pasviręs ir vingiuotas.

Gamtoje, bene dažniausiai sutinkami medeliai, kurių kamienas nėra idealiai vertikalus, traukdamiesi nuo šešėlio, vėjo, ar stiebdamiesi link šviesos šaltinio, šių medelių kamienai tampa nelygūs ir vingiuoti. Labai dažnai jei bonsai medelių ruošinys yra surinktas iš miško, ir jei ruošinys yra subrendęs, neformaliai vertikalus bonsai stilius yra bene dažniausiai pasirenkamas stilius dėl praktiškumo.


Neformaliai vertikalus bonsai stiliaus formavimas labai artimas klasikiniam vertikaliam bonsai medelių stiliui: pirmosios medelio šakos formuojamos 1/3 medelio aukštyje, tikslu, kad būtų atidengtas medelio kamienas, kuris kaip taisyklė išlaikomas masyvūs, kaip ir medelio paviršinės šaknys. Kaip ir klasikiniame vertikaliame stiliuje, dažniausiai neformuojamas žemių kauburėlis, o žemės paliekamos horizontalios, suformuoti medelio estetinį vaizdą taip pat padeda apsodintos samanos ar kiti smulkūs augalai.

Neformalaus Moyogi stiliaus bonsai kamienas dažniausiai turi bent du posūkius („S“ forma), nukreiptus į priešingas puses, siekiant išlaikyti vizualinį balansą. Šie posūkiai niekada bonsai meistrų nėra nukreipiami į tą pusę, kuri bus bonsai medelio apžiūros puse. Šio stiliaus medeliai dažniausiai turi labai ryškią pagrindinę šaką, kuri paliekama medelio apatinėje dalyje. Todėl renkantis kurią šaką palikti pagrindine, būtina įvertinti šakų būklę, priešingu atveju blogai išvystyta ar serganti pagrindinė šaka sugadins vizualinį medelio akcentą.

Kaip ir klasikiniame stiliuje, šakos link medelio viršūnės trumpėja, lapija paliekama gausesnė. Šakos gali būti palenktos žemyn. Pagrindinė viršūnės pozicija privalo būti centre su lyg medelio šaknų masyvu. Negyvos šakos (jin) taip pat dažnai taikomos šiame stiliuje, kurios pabrėžia medelio amžių.

Šiam stiliui labiausiai tinka:
  • Japoniškas klevas (Acer palmatum),
  • Buksmedis,
  • Spygliuočiai,
  • Triskiautis klevas (Acer buergerianum),
  • Laukinės obelys ir kt.  
Kaip taisyklė šio stiliaus bonsai sodinami į stačiakampius ar ovalius indus, vazonus, kurie nepasižymi gausiu dekoru ir ryškiomis spalvomis.

Taip pat skaitykite:

  Klasikinis vertikalus bonsai stilius
  Apie kalsikinį vertikalų bonsai medelių stilių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą