Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. balandžio 8 d., penktadienis

Bonsai pavasarį

Pavasaris ir su juo susiję nauji darbai bei rūpesčiai tik prasideda. Šį kartą medelių perkėlimas iš lauko vėl atgal į indą (vazoną, konteinerį). 2010 metais iš miško parsigabenau pora bonsai klevų ruošinių, kurie sėkmingai per vasarojo ir sulaukę vėlyvo rudens buvo persodinti atgal į lauką žiemojimui, kadangi lauko medeliai privalo pajausti bent lengvai neigiamą temperatūrą per atitinkamą sezoną. Priešingu atveju, laikant šiltoje patalpoje medeliai po kurio laiko žus.


Pastarojo žiema sukėlė daug problemų, visu pirma po sniego sluoksniu buvo susidaręs sunkus ledo tipo sluoksnis, kuris galėjo nesunkiai pražudyti jaunus augalus. Na bet nutirpus sniegui ir atsidengus bonsai medelių ruošiniams didesnės žalos pavyko išvengti.

Lietuvos orams po truputi šylant susidarė neblogos sąlygos kai kuriuos medelius persodinti iš lauko dirvos atgal į indus. Kada geriausiai persodinti bonsai? Laikas labai priklauso nuo medelių rūšies bei augimo vietos. Tradiciškai lauko medžiai turėtų būti persodinami tada kai jų pumpurai yra bent jau labai gerai išbrinkę, tai reiškia, kad iš medelio šaknų sukauptos maistinės medžiagos jau patenka į šakas ir pumpurus. Tokiu būdu sujudinus ir pašalinus dalį šaknų, medelio maisto atsargos nenukentės ir medelis patirs mažesnį stresą. Šiuo metu taip pat medelis nėra išvystęs savo lapijos, todėl šaknims nereikia maksimaliai aprūpinti medelio maistinėmis medžiagomis. Todėl dalies šaknų netekimas minimaliai paveikia medelį. Tiesa, labai svarbu nepraleisti momento - medeliui suformavus lapiją geriausias laikas persodinti medelius bus prarastas.

Gerai išbrinkę ir pasiruošia sprogimui pumpurai
signalas kad tinkamas laikas persodinimui (klevas)
Iš lauko žemės į vazonus perkėliau klevus. Jie turėjo labiausiai išbrinkusius pumpurus, o esant palankiam orui jie būtų išsprogę per keletą dienų. Medelius perkėliau į didesnį vazoną, keletą metų jiems leisiu laisvai augti tiek šakoms, tiek ir jų šaknims. Substratą parinkau tokį kokiame jie augo prieš persodinimą, papildomai įmaišiau smėlio, žemės laidumo padidinimui. Nenaudojau nieko "egzotiško" pvz. akadama . Žinoma, augalų netręšiau, priešingu atveju rizikuočiau, kad būtų nudegintos šaknys.



Pušys bei ąžuolai dar palikti lauko žemėje, kadangi jų pumpurai dar labai nežymiai pabrinkę. Manyčiau, kad kitos savaitės pabaigoje juos taip pat persodinsiu.

Na iš savo sodybos parsivežiau ne tik šiuos augalus, bet ir dar vieną. Pastarasis iš tiesų bus puikiausias bonsai egzempliorius. Bet apie tai kiek vėliau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą