Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Bonsai citrinmedis


Nusprendžiau praplėsti savo auginamų bonsai medelių kolekciją, šį kartą ketinu užauginti medelį iš citrinos. Citrinmedis bus puikus kambarinis bonsai, žaliuosiantis visus metus.

Iki šiol daugiausiai orientavausi į lauko medelius, kurių priežiūra yra kiek sudėtingesnė nei kambarinių augalų. Citrinmedis ypač tinka pradedantiesiems, kadangi medelis greitai auga, sąlyginiai lengvai galima ištaisyti formavimo klaidas, be to pasisėti galima iš sėklų išimtų iš parduotuvėje nupirktų vaisių. Net jei ir medelis neves vaisių, ištisus metus žaliuojantis medelis tikrai papuoš kiekvieno namus.

2011 m. kovo 29 d., antradienis

Bonsai pavasarį

Ąžuolas
Nutirpus sniegui pagaliau turėjau progos aplankyti savo bonsai (bonsų) medelių ruošinius, kuriuos palikau sode žiemoti. Tai buvo pirmas kartais kai juos išvydau po ilgos pertraukos.

Na iš pirminės apžiūros galiu daugiau mažiau spręsti, kad visi bonsai medelių ruošiniai išgyveno. Tiesa, dar laukia pakankamai laiko iki jų persodinimo į vazonus, permainingi orai šią situaciją gali pakoreguoti.

2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

Bonsai stiliai

Kveičiu pasižiūrėti filmuotą medžiagą, kurioje demonstruojami;estetiškai tiksliai užauginti skirtingi bonsai medelių stiliai. Medžiagoje galime išvysti įvairių bonsai stilių, tiek klasikinį vertikalų bonsai stilių, tiek ir neformaliai vertikalų bonsai medelių stilių.

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Bonsai stiliai

Neformaliai vertikalus bonsai stilius

Neformaliai vertikalus bonsai stilius (Moyogi) - tai vienakamienių bonsai (bonsų) medelių stilius, pasižymintis vertikaliu kamienu, bet priešingai nei klasikinis vertikalus bonsai stilius, šio stiliaus bonsai kamienas pasviręs ir vingiuotas.

Gamtoje, bene dažniausiai sutinkami medeliai, kurių kamienas nėra idealiai vertikalus, traukdamiesi nuo šešėlio, vėjo, ar stiebdamiesi link šviesos šaltinio, šių medelių kamienai tampa nelygūs ir vingiuoti. Labai dažnai jei bonsai medelių ruošinys yra surinktas iš miško, ir jei ruošinys yra subrendęs, neformaliai vertikalus bonsai stilius yra bene dažniausiai pasirenkamas stilius dėl praktiškumo.

2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Bonsai stiliai

Klasikinis vertikalus bonsai stilius

Klasikinis vertikalus bonsai stilius (Chokkan) – tai vienakamienių bonsai (bonsų) rūšies stilius, pasižymintis tvirtu ir vertikaliu medžio kamienu.

Šis stilius laikytinas klasikiniu, kadangi laikoma, kad būtent iš šio stiliaus buvo pradėti formuoti kiti bonsai medelių stiliai. Šiam stiliui būdinga smailėjanti medžio viršūnė, vizualiai atskirtos šakos. Artėjant prie viršūnės medelio šakos plonėja, trumpėja ir tankėja. Pati viršūnė formuojama iš vienos šakos.

2011 m. kovo 14 d., pirmadienis

Stulbinantys bonsai pavyzdžiai

Siūlau pasižiūrėti stulbinančius bonsai medelių pavyzdžius iš viso pasaulio. Asmeniškai man vienas gražiausių bonsai demonstruojamas 2:13 minutę:


2011 m. kovo 13 d., sekmadienis

Bonsai priežiūra

Bonsai medelių priežiūra - persodinimas

Pavasaris - atsakingas laikotarpis bonsai (bonsų) medelių formavimo kontekste. Pavasarį, lauko bonsai medeliai, kurie buvo įsodinti į dirvožemį iškasami ir persodinami atgal į vazonus (konteinerius). Daugelį kambario bonsai rūšių taip pat rekomenduojama persodinti pavasarį. Nors dar tik kovo pradžia, šiam atsakingam bonsai gyvenimo laikotarpiui reikia pasiruošti iš anksto, tuo tikslu siūlau pasižiūrėti video, kaip taisyklingai persodinti bonsai (bonsų) medelius.

2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

Bonsai medeliai istorija

Bonsai medeliai ir jų istorija 

Vienas pirmųjų pensai piešinių
Bonsai (bonsų) medelių istorija jau siekia tūkstančius metų. Neabejoju, kad daugumai bonsai medelių augintojų entuziastų bonsai pirmiausiai asocijuojasi su Japonijos kultūra bei šios šalies tradicijomis. Nebejotinai bonsai medelių auginimo, formavimo filosofijai Japonija paliko esminį bruožą, bet pats medelių neūžaugų menas buvo pradėtas vystyti ne Japonijoje, bet kontinentinėje Kinijoje. 1

Tiesa, dar senovės Egipe aptinkama sienų mūruose nutapytus auginamus augalus vazonuose (konteineriuose) paveikslus, o induistai nuo seno augindavo vaistažoles, bei medelius medicinos reikmėms savo gyvenvietėse; nebejotina, kad siekiant užtikrinti šių augalų tinkamą vystymąsi ir norimą „derlingumą“, jie turėjo būti tinkamai prižiūrimi ir formuojami žmogaus. Bet tai buvo praktiniais sumetimais auginami medeliai, ir vargu ar jie buvo laikomi ir formuojami, kad atitiktų estetinius poreikius.