Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2011 m. balandžio 20 d., trečiadienis

Paprastasis buksmedis bonsai

Paprastasis buksmedis (Buxus sempervirens) dažnai Lietuvos soduose pasitaikantis buksmedinių šeimos augalas. Tai visada žalias augalas su smulkiais lapais, kas daro šį augalą gera „medžiaga“ bonsai modelių darymui. Paprastai, paprastasis buksmedis užauga nuo 0,8 iki 1,4 metrų, tiesa pasitaikius idealioms augimo sąlygoms jis gali išaugti žymiai didesnis.

Jau kuris laikas norėjau išmėginti buksmedį bonsai srityje, tad šį pavasarį galiausiai iš sodo persodinau augalą į tarpinį vazoną. Tikiuosi, kad per ateinančius 2-3 man pavyks suformuoti tinkamą augalo šaknų sistemą tinkančia plokščiadugniams konteineriams (vazonams). Pirmojoje nuotraukoje užfiksuotas vaizdas, kai paprastasis buksmedis augo sodo dirvoje.

2011 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Bonsai medis klevas

Prieš dešimt dienų persodinau savo būsimą bonsai klevą iš lauko dirvos atgal į vazoną. Na pagaliau jo pumpurai išsprogo. Šis klevas vienas pirmųjų medelių pas mane, kuris susprogo šį sezoną.

2011 m. balandžio 16 d., šeštadienis

Įspūdžiai iš parodos Žali horizontai 2011

Kaip ir buvo skelbta, Kaune vyko paroda Žali horizontai 2011, kurios metu be kitų augalų buvo pristatyta ir labai kukli bonsai (bonsų) medelių kolekcija. Teko sudalyvauti šioje parodoje, todėl ir norėčiau pasidalinti savo įspūdžiais, kuriuos įamžinau tiek fotografijose, tiek ir filmuotojo medžiagoje. Kaune pakankamai retai galima sutikti eksponuojamos medelius neūžaugas, todėl manau, kad nesudalyvavusiems parodoje pateikiama medžiaga bus kažkiek įdomi.

2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Kaip pasidaryti bonsai?


Kaip pasidaryti bonsai medelį? Iš ko padaromas bonsai ? Su tokiomis ir panašiomis užklausomis vis daugiau žmonių apsilanko Viskas apie bonsai medelius bloge. Kiekvienas norintis užsiauginti šiuos medelius be jokios abejonės gali taip padaryti, bet prieš pradėdami turėtumėte atsakyti į keletą svarbiausių klausimų.

Ar jūs galėsite tam skirti pakankamai savo laiko? Plečiantis jūsų kolekcijai (o taip dažniausiai nutinka, vos pradėjus užsiimti šia veikla) reikės skirti vis daugiau laiko, kadangi skirtingi medeliai reikalauja ne tik papildomų žinių bet ir augančios priežiūros įvairiais metų laikais. Kitas ypač svarbus klausimas, kuris iš esmės gali nulemti jūsų sėkmę – Ar jūs galite sudaryti palankias augimo sąlygas bonsai medeliams. Skirtingos medelių rūšis gali reikalauti iš esmės visiškai kitokių augimo sąlygų, o nesudarius jų medeliai gali skursti ir galiausiai žūti.

2011 m. balandžio 8 d., penktadienis

Bonsai pavasarį

Pavasaris ir su juo susiję nauji darbai bei rūpesčiai tik prasideda. Šį kartą medelių perkėlimas iš lauko vėl atgal į indą (vazoną, konteinerį). 2010 metais iš miško parsigabenau pora bonsai klevų ruošinių, kurie sėkmingai per vasarojo ir sulaukę vėlyvo rudens buvo persodinti atgal į lauką žiemojimui, kadangi lauko medeliai privalo pajausti bent lengvai neigiamą temperatūrą per atitinkamą sezoną. Priešingu atveju, laikant šiltoje patalpoje medeliai po kurio laiko žus.

Akadama

Sausa ir sudrėkinta akadama
Akadama - tai bene pats populiariausias bonsai (bonsų) substratas, išvertus iš japonų kalbos žodis reiškia "raudonas rutulys", tiesa šio substrato spalva labiau primena ochros spalvą. Akadama tai neorganinės vulkaninės kilmės medžiaga sudaryta iš sustingusių lavos gabaliukų, kurie iškasami iš Fudzijamos regiono. Manoma, kad kuo giliau iškasama akadama, tuo jos struktūra labiau patvari, tuo labiau tokia medžiaga laikoma vertingesnė.