Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Bonsai paieška 2011 pavasarį

Atsirado šiek tiek daugiau laiko, tai noriu atsigriebti ir sudėti medžiagą, kuria surinkau dar 2011 metų pavasarį ieškodamas tinkamų bonsai medelių ruošinių. Nors už lango dar pasnyguriuoja, bet netrukus sniegui nutirpus ir saulei ilgiau pašildžius žemę miškinguose vietovėse augantys augalų pumpurai išbrings ir pradės ilgėti - tai ženklas, kad toks augalas yra pasiruošęs būti persodintas.

2011 pavasarį nuvažiavau prie miškingos vietovės ir išsirinkau tas vietas kur kažkada kultivuoti žemės ūkio plotai buvo apleisti ir beabejos juose spėjo pasisėti miškas. Tokios vietos idealios bonsai medelių paieškos kontekste, pirmiausiai iškasdami sau tinkamą augalą nežalojamas miškas, kadangi tos vietos yra ūkinės paskirties, ir galiausiai taip išgelbėjami pasirinkti augalai, nes atnaujinus ūkininkavimą visi tie medeliai bus išskirti.

Išsirinktas medelis - tipinis Lietuvos kraštovaizdyje beržas.
Tolumoje matomos pušys apaugusios laukus


Į "ekspediciją" važiavau su konkrečius tikslu - norėjau papildyti savo kolekciją beržais. Nors beržas nėra idealiausias pasirinkimas formuojant bonsai medelius, norėjau savo jėgas išmėginti ir su šia medelių rūšimi. Iš gausybės galimų egzempliorių išsirinkau keletą skirtingų tipų - jaunesnių, senesnių, vienakamienių ir daugiakamienių. Šiuos medelius toliau pateikiu foto galerijoje.
Prieš iškasant medelį patrumpinau jo viršūnę.
Nuotraukoje matyti dviejų kamienų beržą
Iškastas medelis su pirminiu šaknų patrumpinimu
Šaknys iš arčiau

Kitas būsimo bonsai ruošinys

Po pirminio medžių šaknų formavimo, vėliau atlikau dar radikalesnį. Panaikinau eilę šaknų, įskaitant ir labai storas.

Iš pirmo žvilgsnio toks šaknų formavimas gali pasirodyti per daug radikalaus, bet medeliai puikiai prigijo. Jie buvo pasodinti į didesnius vazonus, ketinu tokiuose vazonuose juos palikti ir ateinančius metus. Šie medeliai žiemą nebuvo perkelti į dirvą, kaip kiti mano kolekcijos medeliai, o žiemojo terasoje. Tiesa per šalčius juos papildomai apsaugojau. Netrukus pamatysiu ar buvo padaryta jiems žala per ypač šaltą 2011-2012 žiemą.

P.S. 2012 metų ankstyvą pavasarį teko aplankyti vietovę, ir tos vietos kurse radau ir surinkau tinkamus medelius jau suartos ir likę medeliai iškirsti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą