Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2012 m. balandžio 7 d., šeštadienis

Mamutmedis (Sequoiadendron giganteum)


Iki šiolei bonsai (bonsų) medelius stengiausi kultivuoti daugiausiai iš Lietuvoje paplitusių medelių. Tokį pasirinkimą nulėmė eilė priežasčių. Pirmiausiai Lietuvoje augančios pušys, klevai, ąžuolai ir kt. lengvai surenkamos t.y. jei ištinka nesėkmė tai nėra problemų vienus medelius patiesti kitais. Kitas ypač svarbus bruožas - Lietuvoje paplitę augalai atsparūs mūsų oras ir puikiai auga vietinėse sąlygose. Na, šiais 2012 metais nusprendžiau pereiti į kitą "lygį", nusprendžiau užsiauginti egzotiškus medelius ir laikui bėgant paversti juos bonsai.

Tad pradedu savo "pažintį" su egzotika nuo nei daug nei mažai - nuo gigantiškosios sekvojos (Didysis mamutmedis, Sequoiadendron giganteum, giant sequoia, giant redwood). Apart citrusinių augalų, sekvojos bus vienintelės (bet ne paskutinės) mano kolekcijoje, kurios natūraliai Lietuvoje neauga. Bonsai medelio formavimui idealiausiai tiktų jau gerokai ūgtelėjas sodinukas, deja, bet man ši galimybė atpuolė, kadangi nebuvo galimybių įsigyti sodinukų. Tad pradėjau nuo mažiausio laiptelio - sėklos (visų patogumui straipsnio apačioje pridedu nuorodą iš kur galima įsigyti sėklų) Tiesa, kol medelis bus tinkamas bonsai formavimui praeis eilė metų.


Sekvojų natūrali gyvenamoji aplinka - vakarinis JAV ruožas, kuriame nepasitaiko ekstremalių šalčių. Tiesa, per eilę metų šie augalai buvo sėkminga auginami Danijoje, Lenkijoje. Tad manau, kad ir Lietuviškas klimatas nebus kliūtis šiuos medelius užsiauginti ir čia. Tiesa, pirmuosius keletą metų juos reikės gerai pridengti, kad nenušaltu. Juos ketinu paslėpti visiškai po mulčiumi, kandi natūralioje aplinkoje, sekvojų jaunieji medeliai, visiškai būna paslėpti po sniegu per visą šaltąjį sezoną. Bet čia ateičiai.


Įsigijau 50 vnt. sėklų iš kurių tikiuosi ateityje užaugs medeliai tinkami bonsai formavimui. Pavyko gauti tikrai geras sėklas, tad neabejoju, kad jos sudygs. Nors literatūroje rašoma, kad sudygsta labai nedidelis procentas. Skvojos sėklas parą išmirkiau. Kadangi neturėjau specialių dumblių ar vietinių samanų tai į indelį įklojau paprasčiausios vatos, ją sumirkiau. Sudėjau sėklas.


Sudėjus sėklas jas uždengiau sumirkytos vatos sluoksniu. Tokį "žlėgtainį" palikau mirkti parą laiko. Kitą dieną pasiruošiau tarpinį vazoną, kuriame pirmąsias savaites augs mano sekvojos. Į vazonėlio apačią pripyliau akadamos, kad būtų užtikrintas idealus drenažas.

Akadama - idealiai tiks drenažui

Ant akadamos viršaus užbėriau universalaus substrato. Paliejau. Į tai paruoštą substratą sudėjau sėklas. Ant viršaus labai palengva užbėriau labai ploną to pačio universalaus substrato sluoksnį. Sudrėkinau.

Sėklos užbertos plonu viršutiniu substrato sluoksniu.


Taip paruoštą indą uždengiau polietileniniu skaidriu maišeliu ir padėjau šiltai ant radiatoriaus. Laukiu pirmųjų daigų !


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą