Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Rutulinis eukaliptas - Eucalyptus Globulus

Mano eukaliptų plantacija ne tik apima vaškuotąjį eukaliptą , bet ir daugiau šio medžio rūšių, kuriuos po eilės metų tinkamo formavimo, genėjimo, ir šaknų trumpinimo  paversiu visaverčiais bonsai medeliais. Šį kartą dėmesį skiriu įdomiam medžiui - rutuliniam eukaliptui (Eucalyptus Globulus, Tasmanian Blue Gum).

Turėjau apie 100 šio medžio sėklų. Tiesa priešingai nei su vaškuotu eukaliptu  šios rūšies medžio sėklas mėnesį laikiau šaldytuve. Pirmiausiai sėklas sudėjau ant popierinio rankšluosčio ir sudrėkinau, sudėjus visą masę įdėjau į uždaromą maišelį ir į šaldytuvą. Keletą kartų per savaitę atidarydavau maišelį, kad patektų šviežio oro. Kadangi sėklos, kaip ir visų turėtų eukaliptų, labai smulkios tikras iššūkis yra pradėjusias dygti sėklas perkelti į paruoštą substratą. Tai pinceto reikalų klausimas. 

2012 m. rugsėjo 3 d., pirmadienis

Vaškšotasis eukaliptas - Eucalyptus Microcorys

Na toliau tęsdamas egzotinių augalų plantaciją, užveisiau visą eilę eukaliptų medžių. Net neabejoju, kad ateityje jie bus puikūs bonsai modelių ruošiniai. Šį kartą plačiau aprašysiu vaškuotąjį eukaliptą (Eucalyptus Microcorys; Tallow wood).

Asmeniškai "gyvai" nesu matęs bonsai medelio padaryto būtent iš šios rūšies eukalipto. Todėl natūraliai atvedė smalsumas užsiaugint savąjį. Ši rūšis ypatinga ir tuo, kad yra atspari šalčiams t.y. toleravimo ribos kažkur yra ties 6 zona, o tai sudaro intervalą -23 iki -17, tai pakankamai daug žinant tą faktą, kad šis medžio pagrindinis paplitimas yra Australijoje. O tai reiškia, kad yra labai geri šansai šį augalą paversti ir lauko bonsai (outdoor bonsai). Sėklų pardavėjas teigė, kad jis puikiai toleruoja ir +23C temperatūrą ramybės periode, o tai leidžia šį medį išsaugoti žalią kambaryje žiemos periodu. Kaip iš tikrųjų toleruos tokią temperatūrą netrukus pats įsitikinsiu, nes dalį augalų ketinu laikyti kambaryje, kitą dalį nešildomame garaže, o likusiuosius pridengtus lauke.