Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Bonsai formavimas iš eukaliptų medžių


Dar 2012 metais esu rašęs apie tai, kad ketinu suformuoti bonsai medelį iš eukaliptų. Jau spėjau aptarti keletą rūšių, kuriuos auginu iš sėklų: visų pirma tai Vaškšotasis eukaliptas - Eucalyptus Microcorys bei Rutulinis eukaliptas - Eucalyptus Globulus. Be šių jau minėtų dar turiu retažiedį eukaliptą (Eucalyptus pauciflora). Deja per žiema šių medelių kolekcija gerokai sumažėjo.

Kiek pastebėjau didžiausias medelių žuvimas prasidėjo pernešus juos iš lauko į patalpas. Nors tada, rudenį, patalpų temperatūra palyginus su lauko ženkliai nesiskyrė, bet būtent tada prasidėjo dalies augalų stagnacija ir vėlesnė žūtis.Net sunku paaiškinti kodėl dalis jų žuvo, o kiti ne nors sąlygos tos pačios.

Šiuo metu iš vaškuotojo eukaliptų plantacijos liko tik 3 vienetai. 2 vienetai auga kambaryje ir 1 saikingai šildomoje patalpoje (+3+5C). Likę augalai, kaip matyti iš pateiktos fotografijos, gerokai ūktelėjo. Didžiausią prieaugį demonstravo tie kurie liko kambaryje, tiesa kambaryje vyrauja sausas oras, ir tai įtakoja jų lapų struktūrą, kuri yra geresnė to medelio, kuris liko saikingai šildomoje patalpoje.  



Vaškšotasis eukaliptas - Eucalyptus Microcorys
Šiuo metu vaškšotasis eukaliptas ūgtelėjo iki 67 centimetrų, Kol kas nei vienam iš jų  neatlikau bonsai formavimo technikos. Planuoju vieną auginti natūralia eiga, žinoma reikės persodinti. O iš likusiųjų ketinu formuoti bonsai. Tik neapsprendęs kada tiksliai pradėti.

 

Rutulinis eukaliptas - Eucalyptus Globulus

Rutulinis eukaliptas - Eucalyptus Globulus taippat gerokai sumenkęs savo plantacijos apimtimi. Iš viso liko 3 medeliai. Visi auga kambaryje, geriausiai išsilaikė tie kuriuose šiuo metu žemesnė temperatūra ir vyksta pastovi oro cirkuliacija.  Medeliai nedaug paaugę siekia apie 15 cm. Tad apie bonsai formavimą iš šios rūšies kalbėti dar anksti. 

Na ir paskutinis, kurį apžvelgsiu tai Eucalyptus pauciflora  retažiedies eukaliptas. Tai žemiausias iš visų mano turimų eukaliptų, bet sugebantis pakelti ypač žemas temperatūras. Dėl šios priežasties esu vieną medelį per žiemą įkasęs į žemę. Ar jis išgyveno negaliu pasakyti nes dar per sniegą nesimato. O išgyveno tik tas medelis kuris buvo paliktas saikingai šildomoje patalpoje (+3+5C). Per šį sezoną augalas mažai paaugo, tiesa pradėjo leisti naujas šakutes nesenai. Dar kol kas per mažas, bonsai formavimui, todėl dar bent pora metų leisiu augti savieiga.


Eucalyptus pauciflora  retažiedies eukaliptas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą