Bonsai medelių istorija          Bonsai žiema          Bonsai klevas          Bonsai ąžuolas         Bonsai enciklopedija

2013 m. spalio 5 d., šeštadienis

Mamutmedis (Sequoiadendron giganteum) rudenį

2013 m. Vietinė įžymybė perkalta į vazoną.
3013 metais ji bus 100 metrų auksčio
Atrodo, kad mano būsimas bonsai medisMamutmedžio (Sequoiadendron giganteum) dar negreitai bus suformuotas. Kaip juokauju - per metus mano mamutmedžiai, dar pavadinu ir sekvoja paprastumo dėlei, užaugo beveik 3 metrus, be 2,89 metro. Nors tradiciškai laikoma, kad šie medžiai yra greitai augantys, "nelaisvės" sąlygomis tai greičiausiai negalioja.

Šiais metais vieną egzempliorių pasodinau be jokių apribojimų į žemę, o kitus palikau augti vazonuose. Žinoma, tas kurį per vasarą palikau gamtoje, tapo vietine įžymybe, traukianti smalsuolių žvilgsnius, mat apkaliau eilę kuolelių kand neišmindžiotų, su užrašu: "3013 metais čia augs 100 metrų anksčio medis". Žinoma kaimynus iš anksčiau įspėjau, kad tais metais jų langus užtemdys mano mažylio mamutmedžio lapija. Bet jie visai dėl to nepergyveno.


-->
Atėjus rudeniui, teko tą "vasarotoją" perkelti į vazoną, kadangi jis dar nepasiruošęs iškęsti Lietuviškos žiemos vienui vienas. Tai dabar galiu drąsiai palyginti tuos kurie augo vazonuose ir tas kuris arčiau laisvės. Visi be išimties medeliai yra panašaus anksčio -   3 metrai, be 2,89 metro. Nors tas, medis kuris buvo pasodintas žemėje, pradžioje buvo kiek žemesnis nei jo gentainiai. Vis dėlto dėl augimo tempų ir apimčių išskirti takoskyros negalima.

Bet pastebėjau visai kita tendenciją. Nuotraukose tą sunku įžiūrėti, bet realiai sulyginus mamutmedžius (Sequoiadendron giganteum) aiškiai matyti, tas kuris augo be vazono gali pasigirti didesniais spygliais ir jų struktūra kiek kitokia. Tai ir vienintelis skirtumas kurį dabar galima įžvelgti.

2012 metai, vos kelių centimetrų aukščio mamutmedžiukai. Tik patys atkakliausi sulauks 2013 metų.
Dar praeis ne vieni metai kol šiuos medelius galėsiu paversti tikrais bonsai. O dabar sudėtingiausias etapas - pasiruošimas žiemojimui. Nors jie dar visi yra lauke, bet nenumaldomai mažėjant lauko oro temperatūrai teks ieškoti saugesnės vietos.


2013 m. Mamutmedžiai augantys vazone nuo pat pradžios. 




5 komentarai:

  1. Visai įdomios istorijos. Įdomu pasidarė kaip sekasi kitiems, anksčiau aprašytiems jūsų medeliams ? Galbūt galima tikėtis tų istorijų pratęsimo ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kokie medeliai domina? Nes dabar visi laukiniai augalai yra pasodinti lauke sode, tai neturiu foto.

      Panaikinti
  2. Visi domina prasau visu istoriju :-D noriu stebet jusu medeliu kaita maniškiai vasara pastoviai sunaikinami kaiminu 😡

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visos istorijos domina laukii lasdien kad ka naujo parasytumet bet neparasot... :-D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie mamutmedį jau neparašysiu, nes idiotai kaimynai sunaikino mano augalėlį :( Sėklų dar turiu bet nesodinau šiais metais.

      Panaikinti